Намери приказка

вторник, 5 ноември 2013 г.

Хризопраз



(Снимка: www.minerals.net )

Хризопразът е разновидност на халцедона и е с опалесцентен ябълковозелен цвят. Повечето зелени камъни дължат цвета си на хрома или ванадия в себе си, но хризопразът получава цвета си от никела, който съдържа. Това означава също, че цветът може да избледнее при продължително излагане на слънчева светлина. Името хризопраз идва от гръцкото „хризос”, което значи „златно” и „празон”, което значи „цъфтя”.  Гърците го дарили с това име заради присъствието на златните капчици, които се съдържат в камъка.

Древните гърци, римляни и египтяни използвали хризопразът в бижута и други орнаментални предмети и често бил бъркан с имперския жадеит. 

Хризопразът помага да осъзнаваме онова, което е в момента неосъзнато. Вибрациите на този камък имат успокояващ ефект и изкарват разрушителните подсъзнателни мисли на повърхността, където да бъдат разгледани и човек да може да се справи по-лесно с тях. 

На хризопраза се приписват много други сили, като например това, че премахва алчността, егоизма, небрежността, подхранва въображението, успокоява раздразнителността  и облекчава болката от подагра. Казват, че създава щастие, предприемчивост, благоразумие, адаптивност, действеност, прогрес и приключение. Защитава от лоши сънища и демони, носи успех в нови начинания, а също прави носещия го по-весел.

Ако се използва в бижута, хризопразът трябва да бъде само и единствено със сребърен обков и да бъде във формата на сърце, тъй като така има по-голяма сила.

Стара румънска легенда разказва за собственик на такъв камък, който придобил способността да разбира езика на гущерите. 

Хризопразът подсилва очите, кръвта и облекчава болките от ревматизъм. С негова помощ всяка рана зараства по-бързо, но не трябва да се поставя върху тялото, а да се държи над него. Дори държането му в близост до леглото му нощем, ще има същия ефект.

Хризопразът се използва за привличане на просперитет, щастлив брак и защита срещу негативните мисли на други хора. Ако поставите купа или парче от хризопраз до входната си врата, той ще защитава цялото домакинство от негативността на онези, които пристъпят прага. А ако го държите на бюрото си, той ще ви носи вдъхновение и иновативни идеи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар