Намери приказка

вторник, 18 юни 2013 г.

Хелиотроп (Кървав камък)





Хелиотропът е красив тъмнозелен яспис или халцедон, изпъстрен с червени или оранжеви точици от железен оксид. За разлика от други ясписи, този е считан за полускъпоценен камък. Една легенда от Средновековието разказва за това, че този камък произлиза от разпятието на Христос, когато кръвта му пада върху зелената земя и я превръща в камък. Преди времето на Христос, кървавият камък е познат като хелиотроп, което означава „обръщане на слънцето”, от гръцка легенда, в която се казва, че хелиотропът отразява слънцето в земята като кървавочервено. Друга легенда казва, че ако се покрие този камък с билката със същото име, приносителя им може да стане невидим. Тази комбинация не носела само невидимост. Кървавият камък предсказва  и предизвиква светкавици и гръмотевични бури. Този камък е особено добър за кръвоносната система и органите, занимаващи се с детоксикация. Пречиства токсичната кръв, но също пречиства черния дроб, бъбреците, жлъчката. Кървавият камък е полезен за репродуктивните органи, костите и сърцето. Казва се, че хелиотропът изчиства кръвясали очи, облекчава слънчев удар и главоболия. Като амулет предотвратява наранявания и болести, повишава физическата и умствената жизненост, балансира ума, намалява емоционалния и умствения стрес.

Египетски жреци и доктори често използвали хелиотроп в своите лечебни отвари, стрит на прах и смесен с мед. В тази форма лекували тумори и кръвоизливи. Войниците били съветвани да носят такъв камък в битка, заради способността му да оправя рани, на жени в раждане също, за да се предпазят от кръвоизливи. Казва се, че засилва куража, докато предпазва от опасност. Като амулет предпазва от измама и премахва гнева. В същото време давал невероятна харизма – всичко, което кажел собственикът му, щяло да бъде счетено за абсолютна истина.

Въпреки че всеки зодиакален знак може да използва хелиотропа, той дели Март с аквамарин като рожден камък на родените през месеца. Препоръчва се за лечители, хора с лошо кръвообращение, хора, изстрадали физически или емоционални травми на сърцето. Премахва блокажи от всякакъв вид.

В Древна Индия камъкът се считал за символ на смелост и мъдрост. Индианците използвали амулети във формата на сърце от хелиотроп, за да контролират кървене. Испански мисионер Бернардино де Сахагун отбелязва, че през 1574 успява да излекува много китайци, които кървят до кръв от чумата, само защото държали в ръцете си парчета хелиотроп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар