неделя, 19 октомври 2008 г.

Лечебни свойства на естествените минерали

Лечебни свойства на Скъпоценните и Полускъпоценните камъни!

Полускъпоценни Камъни и Органични скъпоценни камъни:

АВАНТЮРИН - Изостря емоциите. Може да помогне на хазартните натури. Истинското му амплоа обаче е - помощник в любовта. Събужда емоционалността, внушава оптимизъм и увереност в себе си. Капризен и променлив, камъкът не бива да се носи дълго време. При невнимателно използване може да доведе до физическо изтощение, а картоиграчите да претърпят крухти материални загуби.

АМЕТИСТ - камък на мира и равновесието. Прави нещата очевидни. Носи се в сребърен обков на безименния пръст. В семейния живот може да донесе покой и блаженство. Но понеже е прозрачен, той е променлив и не е лесно да се установят хармонични взаимоотношения с него.

АКВАМАРИН - укрепва духа и разобличава измамата. Няма да ви даде да хитрувате. Затова на потайните характери няма да е от полза.

АЛЕКСАНДРИТ - "тежък" камък. Магически барометър - преди нещастие пожълтява. Ако човек иска да изпита силата на характера си - няма да намери нищо по-добро. Защото след страданията идват щастие и покой. Подходящ камък за онези, които дават обет.

АХАТ - защитава от уроки и лоши очи. Черният ахат предизвиква печал и може да създаде непредвидена ситуация. Белият или жълтият - спомага за доброта, мекосърдечие и вътрешна увереност. Ако по природа сте боец, то ахатът може да ви направи жалък.

БИСЕР - камък на хора, уверени в себе си до фанатизъм. Дава им обективност, предпазва ги от надценяване на собствените сили. Дава вярност в любовта, укрепва дома. Ако човек върви по неправилен път, потъмнява.

ГРАНАТ - носи щастие само на страстните, активни хора, емоционално всеотдайни. Работи в екстремални ситуации. Помага да се овладее бурната динамика на събитията, източник е на енергия. Ако сте твърде благоразумни, с подреден живот или се стремите към него, гранатът ви е противопоказан. Зеленият е свързан с любовта, грижовността. Прави човека сантиментален и поетичен. Неутрализира конфликтите, укрепва семейното огнище. Разпространени са и изкуствените гранати. Те действат като допинг, като чаша кафе -
вливат страст.

КЕХЛИБАР (макар че не е минерал) - универсален очистител на вашия организъм. Трябва да се носи дълго време. Ако това е гердан, нека е по-близо към шията. Ако е пръстен, нека е в меден обков.

КОРАЛ - червеният е предназначен за мъже, белият - за жени. Това правило да се спазва строго, тъй като камъкът е твърде воинствен. Предупреждава за опасности, тласка към подвизи и заставя да се търсят приключения.

ЛАЗУРИТ - уникален камък. Неочаквани изненади, радост, късмет в хазарта. Подходящ за хора, стремящи се към постоянно обновление в живота. Укрепва дружбата. Един от най-позитивните скъпоценни камъни.

МАЛАХИТ - привлича към вас огромен интерес от страна на околните, дотолкова че тяхното внимание може да ви смачка. Подходящ е за хората на изкуството, литератори, артисти. Не се препоръчва на младите момичета, за да не провокира ситуация на настойчиво, нахално ухажване. Обков - сребърен, по-добре меден, но не и златен.

НЕФРИТ - основен камък с множество оттенъци, най-рядко се среща благородният светлосин нефрит. Свързан е с подмладяване и вътрешната трансформация, с победата над нисшето начало в човека. Лишава обаче човека от контакти, обръщайки го изцяло навътре. Белият е медицински, нормализира дейността на бъбреците.Потъмняването на камъка предсказва нещастие. Говори за това, че вие сте непоправими и упорити в заблужденията си. И от това ви състояние може да ви изведе само житейски удар, който всъщност приближава.

ОБСИДИАН - вулканично стъкло. Предпазва от лоши постъпки, но не и от урочасване. Камък на предпазливостта. Не се увличайте твърде дълго в носенето му - може да ви превърне в страхливец, но ако характерът ви не го позволява, той ще ви предпази от грешки, за които после бихте се разплащали дълго.

ОНИКС - камък на борците и упоритите. Дава възможност "с глава да се пробие стената". Препоръчва се на педантите, хората със скрупули и целеустремените хора.

ОПУШЕН КВАРЦ - медиативен, лечебен. Изчиства организма и извежда застоялата патологична енергия. Не допуска постоянно носене, а само с оздравителна цел.

ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ - спомага за концентрация на вниманието и проникване в същността на нещата. Изостря мисълта, укрепва паметта. По-добре е да се носи като колие, или на верижка, но не и във вид на пръстен. Може да се държи в джоба на панталона или като "камък в пазвата".

СЕРДОЛИК (карнеол) - силни лечебни свойства. Укрепва здравето, неутрализира болестите. Универсален камък: могат да го носят всички.

ТОПАЗ - камък на криминалистите и психолозите. "Изостря нюха". Но може да разруши
семейната идилия. Хората, склонни към излишна подозрителност, основана на комплекс за малоценност, трябва да се внимателни с него.

ТЮРКОАЗ - има няколко вида. Белият - млад, формиращ се. Подходящ за хора, които обичат да вървят "ва-банк", да рискуват, да блъфират. Но не за картоиграчите в живота, а за младите воини с твърда жизнена позиция. Светлосиният е най-благороден. Свързан е с властта, авторитета, справедливостта. Дава умения на водач. Зеленият е "мъртъв". Предназначен е за хора, постигнали целите си. Камък на установяването. Добър е за възрастни хора.

ХРИЗОЛИТ - камък, даващ познание за висшите закони. носи късмет в съдебни дела.

ЦИРКОН - укрепва личностното, вярата в себе си. Може да превървне обаче уверния човек в нагъл тип и ярък индивидуалист. Не прекалявайте с него.

ШПИНЕЛ (ЛАЛ) - дава щастие. Помнете обаче, че щастливата ситуация е нетрайна. И след нея не се отпускайте. Съдбата е променлива.

ЯСПИС - има много видове. Зеленият предпазва от болести. Жълтият регулира отношенията сначалството. Свързан е с дълга и честта. Пъстроцветният е камък на копнежи и вдъхновение.

Снимки на някой камъни:



Скъпоценни Камъни:

ОПАЛ - измамлив. Не се препоръчва за постоянно носене. Дори през деня е добре да сменяте пръстите, на които го носите. Камък на мечтателите, ражда несбъднати мечти, отвежда в страната на копнежите.Ако смятате, че при вашия прагматизъм малко мизантропия няма да ви навреди, то опалът може да събуди наивност и неподправено възприятие.

СМАРАГД - носи щастие само на чист човек, не обезателно високообразован. Интелектът няма да ви помогне да осъществите контакт с него. Свързан е с интуицията и изчистването на каналите на тънките енергии. Камъкът може много, но ще ви помогне, ако сте честни, с чисти помисли и чувства и не приемате двойственост в живота си.

ДИАМАНТ - сериозен "царски" камък. Носи щастие само ако сте посветен или сте го получили в наследство. Носи огромната енергия на целия Зодиак.Ако вашите сили са несъизмерими с неговата енергия, заплашва ви изтощение. Белите диаманти могат да носят всички. Но за да привикне камъкът към вас, ще трябва да минат не по-малко от 9 години. А дотогава може да го носите само един път в месеца.

САПФИР - укрепва неформалната власт, оказва скрито влияние. Камък на учителите. На онези, които искат нещо за себе си, няма да им даде нищо. А ако сте безотговорни и лениви, ще смъкне от гърба ви и последната риза.семейната идилия. Хората, склонни към излишна подозрителност, основана на комплекс за малоценност, трябва да се внимателни с него.Свързан е с триумфа на мира и любовта.

РУБИН - лидерски камък. Провокира тщеславие, творческо отдаване. Ако не сте ръководител, може да предизвика у вас преразход на енергия. Противопоказан е на хора със заболявания на кръвта, хипо- и хипертоници.

01. Рубин (Снимка 1 - необработен, Снимка 2 - обработен)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Ruby_cristal.jpg http://horoscopes.rambler.ru/images/object_17.1143558829.10856.jpg

02. Смарагд (Изумруд)

http://sapphire.donetsk.ua/i/200805210753140.jpg http://www.velango.com/utils/thumb.php?dir=

03. Сапфир

http://i.actualno.com/club.bg/files/2007/07/25/917d68a0c3.jpg http://www.fine-minerals.ru/i_user/sapphire.jpg

04. Диамант

http://i.actualno.com/club.bg/files/2007/10/09/8c09a607c1.jpg http://i.actualno.com/club.bg/files/2007/09/13/b0cadf66e9.jpg За тези, които не могат да различат скъпоценен камък от обикновен, има специално училище. Снимка: corbis.com 101,27-каратовият диамант е бил отрязан от 460-каратов къс необработен кристал. Снимка: sxc.hu


**************************************

СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ - магическо въздействие или реалност



Човечеството още от самото начало на културната си история е завладяно от загадъчната красота на блещукащите кристали. Винаги са съществували съмнения, че те притежават тайнствена сила и особен Божи дар. Не е случайност, че в началото на разказа за Сътворението, когато се описва Раят, се споменава скъпоценен камък и че Откровението на Йоана завършва с картината на бъдещия Йерусалим, стените на който са съградени от скъпоценни камъни. Много предания достигнали до нас са свързани със скъпоценните камъни. Според арабите звездите и небето били скъпоценни камъни, които служели за украшение и осветление, особено в безлунни нощи. Мюсюлманите вярвали в съществуването на седем небеса, четири от които били изградени от скъпоценни минерали – смарагди, перли, рубини и хиацинти.

Повечето предания са обгърнати в мистика и приказност, също има смесване на природонаучните и богословските образи, когато се говори за произхода на камъните. Според някои от тези източници - скъпоценните камъни се раждат от огън и вода. Когато водата се нагорещява и разпенва, тя докосвала нажежените планини. Най-първите скъпоценни камъни, били създадени в Рая, така пишат всички библейски автори. Там се намира върховният ангел Луцифер, богато украсен с най-скъпи камъни. Когато той е низвергнат в Ада, му ги отнемат и Създателят ги подарява на хората. От тогава Луцифер ненавижда скъпоценните камъни, защото се родеят с огъня. А той, трябва да изтърпява своето наказание във вечния огън - огънят на Светия дух, който от своя страна насочва човека към доброто и го изтръгва от влиянието на Луцифер.

Как точно въздействат върху организма ни минералите?

По този въпрос има много спорове и мнения, но нито едно от тези мнения не може да отрече напълно въздействието им. Живият организъм /човека/ и кристалите /скъпоценните камъни/ са самоорганизиращи системи, между тях съществуват много прилики: най-съществената от тях е, че реагират на външно въздействие. Организмите приемат отвън енергия и я трансформират. Кристалите също преобразуват топлинната енергия в електрична /турмалин/, светлинната – в кохерентни лъчи – източник на лазер /рубин/. Кристалите непрекъснато си взаимодействат с околната среда и изпращат информация. А, съществува ли информационен обмен между кристала и човека? Да! И това се установява чрез явлението биолокация /радиоестезия/. Над 90% от хората имат биолокационни способности. Така информационните потоци на човека и камъка си взаимодействат, особено ако “биоритмите” на единия и другия са уеднаквени.

Всъщност скъпоценните камъни, въпреки цялата си красота и материална стойност, не са нищо друго освен минерали, чиято химическа формула е позната на всеки колекционер. Скъпоценните камъни са най-финият и чист концентрат на минералите, кристалите се образуват при много високи температури и голямо налягане. Поради това те се смятат за единствената енергия, която въз основа на кристалния си строеж е в състояние да поема друга енергия под формата на определени честоти и после да ги излъчва отново. Подложени на силно налягане, минералите, от които са изградени скъпоценните камъни, отделят електрически заряд, а при не особено високи температури – и лъчение; това са физически процеси, а според опита на лечителите положителното влияние на кристалите върху човека се дължи както на тези процеси, така и на основните им минерални съставки.

В езотеричната терапия със скъпоценни камъни се добавя и значението на цвета им. Той се възприема като честота на светлината, която пряко влияе върху жлезите с вътрешна секреция и биохимичните процеси в организма. Същевременно на цветовете, които също са резултат от химически процеси се приписва и рефлекторно въздействие върху химическия обмен в организма, а от там и върху емоционалните състояния.

Червеният цвят - активизира, действа възбуждащо и оживяващо. Спомага за образуването на еритроцитите, нормализира пониженото кръвно налягане, повишава имунитета Оранжевият цвят активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция, укрепва белодробната тъкан.

Жълтият цвят – укрепва нервната система, увеличава отделянето на жлъчен сок, подобрява храносмилането.

Зеленият цвят – ускорява формирането и растежа на клетките, усилва регенерацията на тъканите и образуването на мускулни влакна, повишава защитните функции. Действа успокояващо на психиката, забавя сърцебиенето.

Небесно-синият цвят успокоява енергичните хора, нормализира кръвното налягане, намалява мускулното напрежение, но за кротките и срамежливите този цвят е истински шок!

Синият цвят повишава жизнената сила на организма, възстановява нервната система, засилва концентрацията, лекува разсеяността.

Кристалите, които наричаме скъпоценни камъни се състоят от седемнайсет минерала: алуминий, кислород и силиций се срещат във всички от тях. Други химически елементи, които участват са: берилий, желязо, флуор, въглерод, калий, калций, мед, магнезий, натрий, фосфор, сяра, водород, калай и цинк. Благодарение на химическата си структура, като кристали от най-чисти химически елементи, скъпоценните камъни според литотерапевтите /лечение с минерали/ могат да влязат в контакт с човека, тъй като същите тези елементи се съдържат и в неговия организъм.

Скъпоценните камъни се възприемат като носители на електро-магнитна енергия, която пряко влияе върху процесите в тялото. Кристалите създават в организма и непосредствено около него равновесие на йоните, излъчват светлинни честоти и по този начин въздействат на организма ни. Езотеричната алтернативна медицина твърди, че скъпоценните камъни си взаимодействат с енергийното поле на тялото посредством трайния контакт с кожата. Те излъчват електрохимическа и “праническа” енергия, която всъщност е жизнената сила на Вселената. За постигането на този резултат е без значение дали кристалът се носи като бижу, муска, дали се намазва като мехлем или се поглъща като екстракт. Действието на скъпоценните камъни се усилва, когато между камъка и неговия притежател има особена връзка. Например, когато той е негов зодиакален камък или ако се носи като религиозен талисман.

Древните култури, при които скъпоценните камъни са се ползвали с голямо уважение, са същите онези култури, които се занимавали със зодиакалните знаци на слънчевата година. Една от най-важните находки на археологията са египетските саркофази. Вътрешната страна на капаците им е украсена с небесно колело и познатите ни зодиакални знаци. Таванът на храма на Хатор в Дендера е с прекрасен зодиакален релеф; върху пода на ранно европейската синагога Бет-Алфа също има зодиакална мозайка.

В многопосочното търсене на връзката между земните и небесните явления се заражда и идеята за влиянието на небесните тела върху минералите. Този тип познание може да се определи като астрономична или по-скоро като астрологична минералогия, чийто корени се смятат създадени от халдейските мъдреци. Астрономичните познания се развиват в древен Египет, откъдето се предполага че започва практиката на приписване на дванадесетте месеца на определени минерали. През ІV век се съставя каталог на скъпоценните минерали, в който те са разпределени между зодиакалните знаци. Както вече се уверихте скъпоценните камъни не са само украшения, те могат да въздействат на притежателя - благотворно или обратно, в зависимост от това хармонират или дисхармонират “биоритмите” на камъка с тези на човека. Астрологичната минералогия ще ви покаже как да изберете своя камък, защото тя установява връзката на съответствие между камъка и зодиакалния знак на човека.

След като изберете вашият камък, който ще ви защитава и лекува е нужно да знаете и как да се грижите за него. След като сте носили камъка известно време е нужно да го “разтоварите” от негативната енергия, която той е събрал. Поставете го за едно денонощие в подсолена вода, а после за известно време на течаща вода. За да го заредите отново с енергия го сложете за известно време на Слънце, на силен вятър, на морските вълни или под водопад, дори течащата вода от крана на чешмата е в състояние да активизира енергията му. Запомнете, че всичко онова, което вас самите ви зарежда с енергия, въздейства и на минерала.

ПРАКТИЧЕН СЪВЕТ: Когато си избирате скъпоценен камък за вашето бижу, убедете се, че той не е залепен с епоксидна смола или друг вид лепило за метала. Трябва да бъде механично закрепен и по възможност долната му част да е открита, за да има добра проводимост към вашето тяло. Всички допълнителни прегради възпрепятстват този процес. Добрите ювелири обикновено спазват това правило, затова не е трудно да се намери правилно избрано бижу.



Няма коментари: