PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Живот и лечение с Аюрведа

Лечение със скъпоценни камъни

Подобно на металите, полускъпоценните камъни, скъпоценните камъни и цветовете съдържат енергийни вибрации с лечебни свойства. Лечебната енергия на скъпоценните камъни може да бъде активирана чрез носенето им като пръстени или колиета или чрез поставянето им през нощта във вода, която на следващата сутрин се пие. Скъпоценните камъни се почистват като се държат 2 дни в солена вода.

Скъпоценните камъни еднакво добре отдават или приемат енергия в зависимост от своите положителни и отрицателни вибрации. Те активират енергийните центрове на организма и спомагат за развиването на чувствителност.

Следва списък на скъпоценните и полускъпоценни камъни, подходящи за хората в зависимост от рождената дата. Описани са свойствата и приложението на редица познати скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Календар на камъните според месеца на раждане

Януари - гранат
Февруари - аметист
Март - топаз
Декември - рубин

Използване на скъпоценните и полускъпоценните камъни

За лечение - аметист, хематит, перла.
За опознаване на фини енергийни въздействия - диамант, лазурен лапис, рубин.
За стимулиране на творческите сили - хематит и перла.
За подобряване на възприятията - ахат, аквамарин (берил)
За обща защита - аквамарин
Защита срещу настинка - въглеродна стомана
Защита от гняв - перла, опал

Ахат - опушен цвят

Ахатът ще предпази децата от страхове и ще помогне на малките деца по-рано да се научат да ходят и да пазят равновесие. Този полускъпоценен камък стимулира духовното пробуждане. Помага за облекчаването на кафа-нарушения. Ахатът съдържа елементите Етер, Въздух и Огън. Той трябва да се носи на врата на златна верижка.

Аметист

Този камък е с пурпурен, син или виолетов цвят. Съдържа елементите Етер и Вода. Дава на тези, които го носят благородство, любов, състрадание и надежда. Този полускъпоценен камък помага за контролиране на по-емоционалния темперамент. Подходящ е за възстановяване на баланса на вата и питта. Аметистът трябва да се носи на златна верижка на врата.

берил) - жълт,зелен или син цвят.

Той съдържа Огън и Етер. Той прекомерно възбужда питта, но е полезен при излишък на вата и кафа. Този полускъпоценен камък повишава интелигентността, силата, престижа, позицията в обществото. Повишава и възможността за оценка на музиката и изкуството. Този камък трябва да се носи на сребърна верижка или в пръстен на левия безименен пръст.

Хематит

Този кварцов камък съдържа капчици червени пръски. Той помага за спиране на кръвотечение и е най-доброто средство, очистващо кръвта. Освен това той стимулира духовното развитие на децата. Хематитът помага при заболявания на слезката и черния дроб и при анемия. Той съдържа Огън и Вода и трябва да се носи на златна верижка близо до сърцето.

Диамант

Има бели, сини и червени диаманти. Енергията на този много ценен камък предава фини трептения към сърцето, мозъка и по-дълбоко разположени тъкани. Червеният диамант има огнена енергия, която Възбужда питта. Синият притежава охлаждаща енергия, която успокоява питта и възбужда кафа.

Безцветният диамант възбужда вата и кафа и успокоява питта.

В диамантът се използва като тонизиращо сърцето средство. За тази цел той трябва да престои в чаша вода за една нощ и водата да се изпие на следващия ден.

Диамантът има най-голяма подмладяваща сила от всички скъпоценни камъни. На притежателя си той донася просперитет и духовно извисяване. Той помага за създаването на близки отношения, затова по традиция се свързва с брака.

Диамантът съдържа елементите: Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя. Трябва да се носи на златен пръстен, на десния безименен пръст.

Необходимо е да се отбележи фактът, че диаманти с лошо качество въздействат отрицателно на организма.

Гранат

Силикат в множество различни цветове - червен, кафяв, черен, зелен, жълт и бял. Червеният, жълтият и кафявият имат загряващо действие и са подходящи за вата и кафа нарушения. Белият и зеленият се използват при питта, тъй като охлаждат. Червеният гранат съдържа елементите Огън и Земя; зеленият - Огън и Въздух; белият - Вода. Гранатът може да се носи около врата в комбинация със злато при вата и кафа, а при питта е за предпочитане със сребро.

Лазурен лапис - син, виолетов или зелен цвят

Той укрепва очите и може да се използва за лечението на множество очни проблеми. Лазурният лапис е свещен камък. Той дава сила на тялото, ума и съзнанието и придава чувствителност към висшите духовни вибрации на този, който го носи. Той съдържа елементите Огън, Етер и Вода. Подходящ е при вата и кафа. Трябва да се носи на златна верижка на врата.

Лунен камък - бял или сив

Поема енергията на Луната. За това говори и физическата му прилика с нея. Лунният камък успокоява ума, а охлаждащата му енергия облекчава питта. Той съдържа елементите Вода, Въздух и Етер. Лунният камък е тясно свъран с човешките емоции и въздейства на водата в организма. Човек в емоционален стрес, получаващ кризи при новолуние и пълнолуние, трябва да носи сребърен пръстен с лунен камък на десния безименен пръст. Той възстановява баланса на вата и питта, но влошава кафа.

Опал - червен, жълточервен или оранжевожълт

Той подпомага растежа при децата. Стимулира милосърдието и приятелските чувства. Опалът е благородният камък на Бог. Той е камъкът на любовта, вярата, състраданието, на творчеството и на разбирателството в отношенията. Съдържа елементите Вода, Огън и Етер. Помага при вата и кафа нарушения. Трябва да се носи в златен пръстен на десния показалец или на златна верижка около врата.

Перла

Този благороден камък е органичен продукт от седеф, създаден от перлената мида. Перлата обединява елементите Земя, Вода и Въздух. Тя съдържа калциев карбонат. Има охлаждащо действие и успокояващи лечебни вибрации. Тя има анти-питта качества. Очиства кръвта. Пречистеният перлен прах (пепел) се използва Вътрешно при стомашни и Възпалителни чревни заболявания. Може да се използва при лечение на хепатит или жлъчнокаменна болест. Успешно лекува жлъчно повръщане. Перлата е и кръвоспиращо средство. Може да се използва за лечение на: кървене от венците, повръщане на кръв, кървави храчки, кървящи хемороиди.

Перлата има укрепващо действие. Повишава жизнената сила. Енергията на перлата може да се използва за приготвяне на перлена вода. За тази цел 4-5 малки перли се поставят в чаша вода за една нощ. Тази вода може да се изпие на следващия ден за тонизиране. От нея се повлияват паренето в очите и парене при уриниране. Тя е естествено антиацидно средство и помага при остри възпалителни заболявания.

Перлата да се носи на сребърен пръстен на десния безименен пръст.

Червен корал

Този скъпоценен камък идва от морето и поема енергията на планетата Марс. Червеният корал съдържа също калциев карбонат. Той успокоява питта. Очиства кръвта и помага на човек да контролира омразата, гнева и ревността, ако се носи на показалеца или безименния пръст на дясната ръка. Съдържа елементите Земя, Вода и Огън.

Рубин - червен

Този благороден камък помага на възможностите за концентрация и дава сила на ума. Рубинът укрепва сърцето. Той съдържа елементите Огън, Въздух и Етер. Питта реагира особено чувствително на този благороден камък, но той въздейства много добре при излишък от вата и кафа. Рубинът трябва да се носи на златен или сребърен пръстен на левия безименен пръст.

Сапфир

Виолетов или пурпурен. Има неутрализиращ ефект върху вата. Той се използва, за да се противодейства на отрицателното действие на планетата Сатурн. Помага при заболявания като ревматизъм, ишиас, невралгични болки, епилепсия, хистерия и всички вата-нарушения. Сапфирът съдържа елементите Въздух и Етер. Той трябва да се носи около врата в златен обков.

Топаз

Сламеножълт, виненожълт , зеленикаво- или червеникаво-син цвят. Топазът е скъпоценен камък, който засилва страстта и намалява страха. Повишава силата и интелигентността. Съдържа елементите Огън, Етер и Въздух. Трябва да се носи в съчетание със злато на десния показалец или на верижка около врата.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

srebra
da
Има ли значение как да се носят камъните за да имат въздействие?
Забравили сте да добавите в края на статията : информацията е взета от книгата на д-р Васант Лад "Аюрведа-науката за самолечение " и съответно да направите препратка към нея :)
Виж още отзиви
Коментирай
loading...